Tighrope: nova tècnica per la reparació del lligament creuat trencat

 

 

Sovint ens trobem amb gossos que tenen el lligament creuat trencat. Per a solucionar-ho, convé operar l’animal. A la Clínica Veterinària estem molt satisfets de presentar-vos una tècnica quirúrgica pionera, que minimitza el trauma i que presenta molts avantatges respecte les tècniques que tot sovint s’utilitzen o fins fa poc s’usaven. Per això en el post d’avui us expliquem en què consisteix la tècnica Tightrope i els avantatges que presenta.

El fèmur i la tíbia estan units per l’articulació del genoll; perquè aquesta articulació pugui realitzar la seva funció sense problemes cal que sigui estable, estabilitat que vé donada per una sèrie d’elements com són la càpsula articular, el líquid sinovial i diversos lligaments i músculs que l’envolten. De tots aquests, el més important és el lligament creuat anterior, lligament molt potent que uneix la part inferior del fèmur amb la superior de la tíbia.

El lligament creuat es pot trencar per causes traumàtiques, principalment en animals joves (al saltar, quedar el peu travat…) o per causes degeneratives, molt freqüents en animals vells i obesos.

El trencament del lligament creuat és el problema ortopèdic més habitual en la medicina veterinària. Aquesta patologia suposa una desestabilització molt important del genoll que pot acabar, sense cirurgia, en un problema d’osteoartrosi a mig o llarg plaç.

Existeixen nombroses tècniques quirúrgiques per estabilitzar el genoll. Fins ara, les que estaven donant millors resultats eren la TPLO (Osteotomia per nivellar la meseta tibial) i la TTA (Avançament de la tuberositat tibial). Ambdues requereixen tallar la tíbia i posar una placa d’osteosíntesi, tal i com s’ensenya a la foto:

A l’any 2008 el Dr. James L. Cook, veterinari Diplomat per la Universitat de Missouri, va desarrollar la tècnica TIGHTROPE. Es tracta d’una tècnica extracapsular, molt menys traumàtica, i que podeu veure en aquest esquema:

A part de ser menys traumàtica, presenta també millors resultats i les següents avantatges respecte les anteriors tècniques:

1. L’implant que es col.loca i que realitza les funcions de lligament creuat està fabricat per ARTHREX Vet. Systems i té unes característiques que li proporcionen una resistència 10 vegades superior al nylon.
2. Cal només realizar 2 túnels (al fèmur i a la tíbia) per fixar l’implant, el qual queda lateral a l’articulació i en cap moment interfereix amb el tendó rotulià.
3. Els punts on s’inicien els túnels i es fixa l’implant són isomètrics; això vol dir que tant a la flexió com a l’extensió de la cama, l’implant no s’afluixa ni rep una tensió elevada.
4. El procediment és minimament invasiu, podent-se efectuar amb múltiples petites incisions a la pell.
5. La tècnica Tightrope és més econòmica que les TPLO i TTA.

Des de juliol de 2010 la Clínica Veterinària del Bages és pionera a Espanya en la realització de la tècnia Tightrope amb uns resultats excel.lents. Per més informació poden contactar directament amb nosaltres.